maanantai 5. joulukuuta 2016

Lasten Kuumekouristukset Tehtävät

Millainen on lapsen kuumekouristus?

Kouristus tulee useimmiten ensimmäisenä kuumepäivänä ja liittyy usein kuumeen nousuvaiheeseen.  Kuumeen taustalla on tavallisesti lasten sairastamat jokatalviset virusperäiset infektiot.

Miten yleisiä kuumekouristukset ovat?

Kuumekouristus on yleensä hyvin lyhyt kestäen vain 1-2 minuuttia,mutta joillakin lapsilla se saattaa kestää yli 15 minuuttia. Ja Kuumekouristuksia esiintyy 2–5 prosentilla alle kouluikäisistä lapsista ja taipumus niihin on osoittautunut jossakin määrin periytyväksi. Kohtaus uusii noin joka kolmannella lapsella, ja ne loppuvat tavallisesti kouluikään mennessä.  Kuumekouristuksista ei ole haittaa lapsen myöhemmälle kehitykselle ja kasvulle.

Miten hoidat lasta, joka saa kuumekouristuksen?

  • Aseta kouristeleva lapsi kylkiasentoon ja varmistu hengityksen esteettömyydestä sekä siitä, että lapsi ei telo itseään kouristelun aikana.
  • Alenna kuumetta parasetamolia sisältävillä peräpuikoilla annoksella 15 mg painokiloa kohti.
  • Seuraa tilannetta ja kohtauksen kestoa sekä pysy rauhallisena.
  • Jos kohtaus on ensimmäistä kertaa tai se pitkittyy yli 5 minuutin, lapsen kanssa on hyvä lähteä lääkärin vastaanotolle.
  • Jos lapsi on kohtauksen jälkeen sekava, pahoinvoiva, kivulias tai valittaa niska- tai selkäjäykkyyttä, on syytä lähteä heti lääkärin luokse.
  • Jos kyseessä on toistuva kohtaus ja kotona on lääkärin kuumekouristusten hoitoon määräämää lääkettä, kohtaus laukaistaan annetun ohjeen mukaisesti.

Miten tuet vanhempia,jonka lapsi on saanut ensimmäisen kuumekouristuksen?

Vanhempien on hyvä opetella tarvittaessa kohtausten ensiapulääkkeen käyttö, mutta ennaltaehkäisevästä kuumekouristusten estolääkityksestä ei ole hyötyä Jatkotutkimuksia ei tarvita, jos 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisellä lapsella esiintyy ainoastaan kuumeiden aikaisia tajuttomuus-kouristuskohtauksia, joista hän toipuu normaalisti. Kuumekouristus ensihoidetaan samoilla periaatteilla kuin epileptinen kohtaus

1 kommentti: