keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Hengityksen seuranta ja hengityksen avustaminen

Mitä lähihoitajana seuraat potilaasi hengityksestä?Miten seuraat hengitystä? Kuvaile ja kerro!
Lisäksi KERRO: 

Lähihoitaja voi seurattta potilaan hengityksestä sillä että rauhoitan potilasta, avustan hänet hyvään asentoon, poistan mahdolliset kiristävät vaatteet, tuuletan huoneen ikkunaa avaamalla.

Kuinka autat potilasta hengitysvaikeuksissa?
Tarkasta henkilön hengitystiet, hengitys ja pulssi. Tarvittaessa aloitetaan elvytystä.
Löysää tiukka vaatetus.
Auttaa henkilöä käyttää määrätty lääke (astma inhalaattorin tai kotiin happea).
Seurataan edelleen henkilön hengitys ja pulssi kunnes lääkäri saapuu. Älä oleta, että henkilön kunto paranee, jos et voi enää kuulla epänormaalit hengitysäänet, kuten hengityksen vinkuminen.
Jos on avoimia haavoja niskassa tai rinnassa, ne on suljettava heti, varsinkin jos ilmakuplia näkyvät haavan. Side tällaiset  haavat kerralla.
Imee rinnassa haavan sallii ilman pääsyn henkilön rintaonteloon jokaisen hengenvetoon. Tämä voi aiheuttaa romahtanut keuhko. Side haavan muovikelmu, muovipussiin tai sideharso tyynyt peitetty vaseliinin, tiivistys se paitsi yhteen kulmaan. Näin jääneen ilman paeta rinnassa, mutta se estää ilmaa pääsemästä rintakehän läpi haavan.

Mikä on happirikastin?
Happirikastin on välttämätön joitain sairauksia poteville. Esimerkiksi isäni, jolla oli jatkosodassa saatu keukotuberkuloosi oli täysin riippuvainen happirikastimesta. Keuhkot eivät enää toimineet.
Se on myös sähköllä toimiva laite, joka elektronisesti suodattaa huoneilmasta typen ja antaa hapen yli 90 prosenttista. asuvalla potilas joka asuu kotona.
voidaan käyttäa myös lyhytaikaiseen hoitoon.
liika happipitoisuus vanhentaa elimistöä nopeammin. Ihmiset elävät pidempään ja terveemmin vuoriston ohkaisessa ilmastossa.

entä kuinka Lähihoitajana annat happea kotihoidossa? Miten sen teet ja mitä huomioit?
hoitaja voi aavatta ikkuna potilaan asunnossa, jos se on riittävä toimi.

Kuinka ohjaat höyryhengitystä kotona ja mitä siinä pitää huomioida? Miksi sitä tehdään?
Höyryhengityksen kotona voi järjestää kun lämmittää saunaa niin, menee saunaan ennen kuin se on kovin kuuma, niin ilmaan tulee paljon höyryä. Höyryhengitys auttaa liman irtoamiseen, vesihöyry lievittää tukala olo ja kipu.

Miten ja miksi pulloon puhaltamista tehdään? kerro kuinka ohjaat asiakasta?

Laita letku suuhun, huulet tiukasti letkun ympärille. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos, käytä hengittäessäsi palleaa. Puhalla ilmaa ulos letkun kautta hieman normaalia uloshengitystä voimakkaammin ja pidempään.  Puhallusteho on hyvä, kun pullossa oleva vesi kuplii. Toista sisäänhengityksiä nenän kautta ja uloshengityksiä kymmenen kertaa. Puhalla 5–10 sarjaa. Pidä pieni tauko puhallussarjojen välillä. Liman noustessa ylös, yski tai hönkäise se pois hengitysteistä. Voit irrottaa limaa puhallussarjoilla 3–4 kertaa päivässä. Lopuksi pese pullo ja letku astianpesuaineella. Tee tämä jokaisen puhalluskerran jälkeen. Tarvittaessa kasta pullo ja letku kiehuvaan veteen. Halkaisijaltaan 7-10 mm levyinenmuoviletku, jonka pituus on 50–70 cm. Ja hengitysteiden tyhjyyden varmistamiseen esimerkiksi ruokailun jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti