keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Tupakka ja terveys kotitehtävät

Kerro mille sairauksille tupakointi altistaa?
Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus tupakoitsijalla. Muita tupakan haittavaikutuksia: värjäytymät, karvakieli, pahanhajuinen hengitys.
Tupakka heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, ikenien verenkiertoa ja suun haavojen paranemista. Tupakointi lisää suusyövän riskiä sekä riskiä sairastua parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudossairauteen.
Entä mitä muita terveyshaittoja tupakointi aiheuttaa? (Hoitotyön kirja luku 6)
hampaiden värjäytymistä ja pahanhajuista hengitystä. Myös nuuskan käyttö aiheuttaa limakalvomuutoksia ja pitkään käytettynä ienvetäytymiä, ientulehdusta, parodontiittia ja hampaiden reikiintymistä.
Millaista tukea tupakoinnin lopettamiseen löydät ko. sivuilta?
Tupakoinnin lopettaminen on päätös, jota sinun ei tarvitse katua
Keksi suulle muuta tekemistä kuin tupakan imeminen. Voit imeskellä pastillia tai tikkaria – tai vaikka pureskella kynää. Pidä mukanasi koko ajan terveellistä naposteltavaa, kuten porkkanapaloja tai hapankorppusia.
Jos tapasi on ollut sauhutella stressaavassa tilanteessa, opettele hallitsemaan stressiä pienillä rentoutumisharjoituksilla. Tee niitä pitkin päivää.
Hanki mielihyvän tunnetta tupruttelun sijaan liikunnasta tai vaikka lämpimästä kupista kaakaota.
Pidä vauhtia yllä, ettei sinulle jää aikaa himoita tupakkaa tai sähkötupakkaa. Kun täytät päiväsi monenlaisella tekemisellä ja puuhalla, repsahdusvaara pienenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti