tiistai 6. syyskuuta 2016

lapsiperheen etuudet

Tukea lapsiperheelle: kela maksaa rahallista tukea lapsiperheelle äidin raskausajasta alkaen.
Kela tukia lapsiperheille ovat
äitiysavustus, vanhempainpäivärahat , pikaopas perhe-etuuksiin, lapsilisä, lastenhoidon tuet, sairaan ja vammaisen lapsen tuet elatustuki., adoptiovanhempi tuet ja ero perheelle

Elatusapu = elatussopimuksen tai -päätöksen mukainen rahamäärä, jonka elatusvelvollinen vanhempi maksaa lapsen elatusta varten.
Elatustuki = Kelan maksama etuus, jolla turvataan lapsen elatus, jos lapsi ei saa elatusapua elatusvelvolliselta vanhemmalta.
Elatusvelvollinen = vanhempi, joka on elatussopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen mukaan velvollinen maksamaan elatusapua.
Etävanhempi = elatusvelvollinen, joka ei asu lapsen kanssa.
Lähivanhempi = lapsen kanssa asuva vanhempi.


Kelan maksamia lastenhoidon tukia ovat
   kotihoidon tuki- lasten kotihoidon tukea voi hakea, jos isä tai äiti hoitaa kotona alle 3-vuottasta lasta.
   yksityisen hoidon tuki-voit saada yksityisen hoidon tukea, jos lastasi hoitaa palkattu hoitaja tai yksityinen päivähoitopaikka.
   joustava hoitoraha-voit tehdä töitä 30 tuntia viikossa tai vähemmän ja hoitaa lopun aikaa lastasi.
   osittainen hoitoraha-


Vanhempainpäiväraha on yhteinen nimitys tuille, joita ovat:
äitiysraha, erityisäitiysraha, isyysraha ja vanhempainraha.


Käy neuvolassa ja toimita raskaustodistus
Kun raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää eli noin 5 kuukautta, saat neuvolasta raskaustodistuksen. Tarvitset todistuksen, kun haet Kelasta äitiysavustusta ja äitiysrahaa.

Äitiysavustukseksi voit valita äitiyspakkauksen tai 140 euron rahasumman. Pakkaus toimitetaan noin kahden viikon kuluttua sen myöntämisestä.


Äitiysvapaalle voi jäädä 30−50 arkipäivää eli noin 5−8 viikkoa ennen laskettua aikaa. Äitiysrahaa maksetaan 105 arkipäivältä


Lapsilisä
Kela maksaa lapsilisää alle 17-vuotiaista lapsista, jotka asuvat Suomessa. Saat lapsilisää lapsen syntymää seuraavan kuukauden alusta.

Hae lapsilisä:
Vanhemmat voivat sopia, kumpi heistä hakee lapsilisää. Voit hakea lapsilisää joko erikseen tai samalla, kun haet vanhempainpäivärahoja. Lapsilisää voidaan maksaa takautuvasti enintään 6 kuukaudelta siitä, kun hakemus on jätetty


Isyysvapaan ajalta isyysraha:
Isä, voit aloittaa isyysvapaasi lapsen syntymän jälkeen. Isyysvapaa on enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Tästä enintään 18 arkipäivää molemmat vanhemmat voivat olla kotona samaan aikaan





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti