perjantai 22. syyskuuta 2017

s.c ja i.m

Ihonalainen eli subkutaaninen injektio (s.c)

Ihonalainen ruiske annetaan olkavarren, reiden, pakaran tai vatsanalueen ihon alle.
-Injektiota annettaessa ihopoimu nostetaan peukalon ja etusormen avulla ja neula työnnetään ihoon 45° kulmassa. Joitakin subkutaanilääkkeitä kuten hepariinia ja insuliinia annetaan lyhyellä neulalla, jolloin pistokulma on 90°. Ennen lääkkeen antamista täytyy aina varmistaa aspiroimalla (vetää mäntää ulospäin), ettei neulan kärki ole verisuonessa. Ihonalaisissa injektiossa lääkemäärä voi olla enintään 2 ml. Mikäli potilas saa ihonalaisia injektioita toistuvasti on pistopaikkaa vaihdella hyvä vaihdella.

Lihaksensisäinen eli intramuskulaarinen injekstio (i.m)

Lihaksensisäisen injektion antamiseen riittävän suuria lihaksia ovat reisilihaksen ulko-osa, pakaralihaksen yläulkoneljännes, sekä olkavarren hartialihas. Lihasinjektio on tärkeä antaa siten, ettei potilas jännitä lihasta. Potilas voi joko seisoa paino enemmän toisella jalalla tai hän voi olla esimerkiksi kyljellään, vatsallaan. Lihaksen runsaan verenkierron vuoksi lääkeaineen vaikutus alkaa yleensä 10-30 minuutin kuluessa pistämisestä.

Injektio annetaan sormilla pingotetun ihon läpi 90 °pistokulmassa siten, että neulasta noin 2/3 menee ihon sisään. Injektio tulee antaa riittävän syvälle. Lihasinjektiota annettaessa täytyy ensin tarkistaa, ettei neula ole verisuonessa. Tarkistamisen voi tehdä joko irrottamalla neula ja ruisku hetkeksi ja katsomalla tuleeko neulaan verta tai aspiroimalla vetämällä mäntää taaksepäin. Injektion antaja voi aspiroidessaan tukea neulaa pitämällä sen kantaa peukalon ja etusormen välissä. Jos neula on verisuonessa annetaan injektio toiseen kohtaan. Lihakseen annettavissa injektioissa lääkemäärä voi olla 5ml. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti