maanantai 4. syyskuuta 2017

Ulostuslääkkeen nimi Antotapa vaikutus perustuu?

Osmaattiset: laksatiivit sisältävät makrogolia, imeytymättömiä sokerijohdoksia laktuloosia,laktilolia tai magnesiumsuoloja.  Haittavaikutuksina esiinyy ilmavaivoja ja vatsakipuja. Vaikutuksen alkamiseen kuluu muutamasta tunnista pariin vuorokauteen. mmetuksen hoitoon voidaan käyttää annospusseja tai suoliston huuhteluun ja tyhjentämiseen tarkoitettuja liuoksia.  ( Colonsoft, Duphalac, Levolac, Movicol ja Pegorion)

Bulklaksatiiveja: sisältämät kuidut lisääbät turvotessaan ulosteen massaa ja kuivapaino  (Agiocur, Agiolax. Laxamucil ja Vi-Siblin )

Ulostetta pehmentäviä peräruiskeita  se on ulostetta liukastavia ja massa lisääviä aineita. Ulostetta pehmentävät peräruiskeet eivät vaikuta suolen refleksitoimintaan.( KIyx, ja Microlax)

Suolta stimuloivia laksatiiveja ( Laxoberon, Metalax, Pursennid ja Toilax)
Ummetuslääkkeina Käytetään

·         pääasiassa suolen sisälttöä lisääviä aiheita eli bulkkilaksatiiveja.
·         Osmoottisia eli paksusuolen nestettä lisääviä laksatiiveja
·         Ulostetta pehmentäviä ja liukastavia valmisteita
·         Suolta stimuloivia lääkeaineita eli kontaktilaksatiiveja


sairaudet voivat aiheuttaa ummetusta:

 • kilpirauhasen vajaatoimintan:, kalsiumaineenvaihduntasairaudet, diabetes, masennus, anoreksia, keliakia ja jotkut munuaissairaudet. Ummetus liittyy moniin neurologisiin sairauksiin ja selkäydinvammoihin.

 • MS-tauti: MS-tauti jakaantuu eri alatyyppeihin: aaltomainen, toissijaisesti etenevä ja suoraan etenevä tauti. Aaltomainen muoto on yleisin. MS-taudin diagnoosi perustuu kliiniseen oirekuvaan, selkäydinnestenäytteeseen ja magneettikuvaukseen . Hoitona käytetään akuutissa pahenemisvaiheessa kortikosteroidipulssihoitoa. Taudinkulkua hillitsevänä pitkäaikaishoitona käytetään ensisijaisesti beetainterferoneita

 • Parkinsonin tauti:  Ummetus on suhteellisen yleinen vaiva, josta kärsii jopa viisi aikuista sadasta. Iän myötä ongelma yleistyy: vain 20 vanhusta sadasta välttyy siltä.Syitä voi olla useitakin, mutta hoidon kulmakivi on yleensä sama: ruokavalion neste- ja kuitumäärän lisääminen. 

Sairaudet, kuten kilpirauhasen tai munuaisten vajaatoiminta, diabetes, Parkinsonin tauti ja masennus saattavat aiheuttaa ummetusta. Ummetus voi myös olla seurausta keliakiasta, laktoosi-intoleranssista tai ruoka-aineallergiasta. Jos epäilet, että ummetuksen taustalla on jokin sairaus, ota yhteys lääkäriin.
Myös monien lääkkeiden sivuvaikutuksiin kuuluu ummetus.Yleisimpiä ummetusta aiheuttavia lääkkeitä ovat kipu-, masennus- ja verenpainelääkkeet.
Ummetusta aiheuttavia lääkkeitä: kalsiumkanavan salpaajat, diureetit, psykoosilääkkeet, masennuslääkkeet, rautavalmisteet, statiinit, tulehduskipulääkkeet, opioidit, antikolinergit, antasidit.
vanhuksilla. Mahdollinen akuutti komplikaatio on ulostetukkeuma, joka voi aiheuttaa bakteeritulehduksen tai jopa suolen puhkeamisen.
Vanhuksilla ummetus voi aiheuttaa ohivuotoripulia ja jopa ulosteenpidätyskyvyttömyyttä.

Ummetusta voivat aiheuttaa myös monet lääkkeet:
 • narkoottiset kipulääkkeet eli opioidit
 • tulehduskipulääkkeet
 • masennuslääkkeet
 • neuroleptit  eli psykoosilääkkeet
 • kalsiumsalpaajat (verenpainelääkkeitä)
 • nesteenpoistolääkkeet
 • Parkinsonin taudin lääkkeet
 • rauta- ja kalsiumvalmisteet
 • närästyslääkkeet
 • kolesterolilääkkeet

Ummetuksen muut hoidot
Kuivattujen luumujen teho ummetuksessa ei perustu vain kuitulisään, vaan luumuissa on myös suolen toimintaa kiihdyttäviä aineita. Ulostuslääkkeiden tapaan ne voivat kuitenkin jatkuvassa käytössä heikentää suoliston luonnollista toimintaa.
Maitohappobakteereita ja muita probiootteja on kokeiltu ummetuksen hoidossa useissa tutkimuksissa, mutta näyttö on ollut ristiriitaista.http://www.ummetus.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti